Joomla! - Инсталация на ДжумлаПотребителите на Joomla! могат да бъдат разделени на две категории:

  • Гости
  • Регистрирани потребители

Гостите са потребители, които разглеждат Вашия сайт и имат достъп само до информацията и съдържанието, за които Вие сте определили, че ще имат публичен достъп. Регистрираните потребители са тези, които имат регистрация във Вашия сайт и са получили потребителско име и парола. Тези данни им предоставят възможността да се идентифицират във Вашия уеб сайт, като по този начин получават достъп до различни функции, недостъпни за гостите.
Има два начина за регистриране на нови потребители:


    да се регистрират сами, използвайки линка `Register` на стартовата страница на Вашия уеб сайт, ако това е позволено;
  • да бъдат добавени ръчно през контролния панел на Joomla! от `Супер Администратор`-а на сайта. Ако уеб сайта е Ваш, то Вие сте `Супер Администратор`.

В случай, че не желаете гостите на Вашия сайт да имат възможността сами да се регистрират, можете да промените тези настройки по следния начин:
Влезте в контролния панел на Joomla! и изберете иконата `Global Configuration`.
Ще видите следния екран:
Инсталирай Джумла - Install Joomla!
Променете опцията `Allow User Registration` като изберете `No` и след това натиснете бутона `Save` в горния десен ъгъл. Ако все пак решите да запазите автентичните настройки и да позволите на нови потребители да се регистрират сами, ще им бъде изпращан втоматично e-mail, с който да потвърдят регистрацията. E-mail-а ще съдържа линк, който трябва да бъде последван, за да бъде завършена регистрацията.


Правата на всеки потребител се задават само и единствено от Супер Администратора. За целта от стартовата страница на контролния панел, трябва да изберете иконата `User Manager`. Тук ще видите списък с всички регистрирани потребители. За да промените правата на някой от тях кликнете върху потребителското му име. Определете с какви функции ще разполага съответния потребител като изберете, в коя група да го добавите:
– Registered, Author, Editor, Publisher, Manager, Administrator или Super Administrator.
1.Author (Автор) – има възможността да въвежда ново съдържание на сайта и да го редактира.
2.Editor (Редактор) – има възможността да въвежда ново съдържание и да го редактира, както и правата да редактира материалите на всички автори.
3.Publisher (Издател) – има възможността да въвежда и редактира както собствено съдържание, така и да редактира материалите на всички други автори и редактори; има и правата да публикува материалите на самия сайт.

В случай, че забравите паролата си имате възможност да поискате нова като изберете линка `Lost Password` и попълнете потребителското си име и e-mail адрес, на който по-късно ще получите новата парола.
Когато сте готови, натиснете бутона `Send Password`.