Joomla! - Инсталация на ДжумлаЗа да влезнете в контролния панел на Joomla! изберете бутона “Administrator” от главното меню, което се намира в дясно на Вашата страница. Попълнете потребителското име и паролата, които сте въвели при инсталацията и натиснете бутона Login. Ще видите следния екран:
Инсталирай Джумла - Install Joomla!
Тази страница Ви дава бърз достъп до всички функции на Joomla!. Можете да се върнете към нея, когато пожелаете като изберете `Home` от горния ляв ъгъл.
Сега ще разгледаме създаването на “Секция” и “Категория”:


 • Създаване на секция
  Първото нещо, което ще направим е да създадем `Секция`. Секциите са обекти от високо ниво, които по-късно ще бъдат разделени на различни категории за улеснение на потребителите. За да създадете нова секция изберете иконата `Section Manager1. Това е менюто, което Ви позволява да добавяте или променяте съществуващите секции. В повечето случаи след инсталацията на strong>Joomla! ще разполагате с три съществуващи секции-`News`, `Frequently Asked Questions` и Newsflashes. Ако искате да промените която и да е от тях просто кликнете върху името. Ако желаете да създадете напълно нова секция изберете бутона `New`, който се намира в горния десен ъгъл и ще видите следния екран:
  joomla
  Попълнете в съответните полета заглавието, името на секцията, изберете картинка за нея, след това изберете нивото за достъп до нея. `Description` зоната ви позволява да въведете текст, който описва какво е съдържанието на секцията.

 • Създаване на категория
  Създаването на категория е почти идентично със създаването на секция. От стартовата страница на контролния панел изберете иконата `Category Manager`. След инсталацията Joomla! автоматично е създала три категории, които можете да промените изцяло, така че да отговарят да Вашите нужди. Това можете да направите от редактора на категории, който се отваря, като кликнете върху името на категория. Ако желаете да създадете нова категория, изберете бутона(иконата) `New`, която се намира в горния десен ъгъл на страницата. Ще видите следния екран:
  Инсталирай Джумла - Install Joomla!
  Попълнете полетата за заглавие и име на новата категория. След това от падащото меню изберете към коя секция да бъде създадена категорията. Изберете изображение за нея и въведете описание в `Description` зоната.
  След като сте готови, натиснете бутона `Save`, за да запазите направените промени.